Zorgteam
Hulpvragen van kinderen, ouders, leerkrachten of andere betrokkenen bij leerlingen worden besproken in het zorgteam van ’t Otterke. Dit team bestaat uit onze intern begeleider, een medewerker van de GGD, een medewerker van het sociaal team van de gemeente en een orthopedagoog van het overkoepelende Expertise Netwerk van de Eenbes. Het zorgteam komt zes maal per jaar bijeen. Ouders worden op de hoogte gebracht en uitgenodigd als hun kind besproken wordt.
Meer- en hoogbegaafdheid
Wanneer we signaleren dat een leerling verder uitgedaagd wil of moet worden in het leerstofaanbod bieden we in de eerste plaats aanvullend materiaal aan. Bevalt dit goed, en laat de leerling zien verder te kunnen groeien, dan mag deze thematisch aan de slag, onder begeleiding van de leerkracht. Liggen er nog meer kansen en mogelijkheden voor de leerling dan is de bovenschoolse plusklas voor meer- en hoogbegaafde leerlingen een optie. Hier gaat een beoordelingstraject aan vooraf.
Plusklas
In de bovenschoolse plusklas van Eenbes Basisonderwijs komen meer- en hoogbegaafde leerlingen van meerdere scholen in de regio wekelijks een dagdeel samen. In projectvorm gaan ze aan de slag met een onderwerp, waaraan ze wekelijks ook op de eigen school in ieder geval twee uur werken. De plusklas is ervoor bedoeld het contact tussen ontwikkelingsgelijke leerlingen te stimuleren, ondersteuning te bieden in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze leerlingen en uitdaging te bieden in het leerstofaanbod.
Dyslexie
’t Otterke biedt begeleiding aan leerlingen met taal- en leesproblemen. In sommige gevallen is onze begeleiding niet afdoende en in dat geval verwijzen we door naar meer gespecialiseerde hulp. Is er sprake van ernstige dyslexieklachten, maar zijn er geen andere belemmeringen voor het kind, dan spreken we van ernstige enkelvoudige dyslexieklachten (EED). Het kind komt dan in aanmerking voor specialistische behandeling via de gemeente.
Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
In ons schoolondersteuningsprofiel hebben we in kaart gebracht welke extra ondersteuning we onze leerlingen kunnen bieden. Dit document kun je hier inzien.
Kwaliteit
Bij daltonbasisschool ’t Otterke werken we voortdurend aan kwaliteitsverbetering. Onze leerkrachten blijven zich ontwikkelen, om elke dag op hun best voor de groep te staan. Onze onderwijskwaliteit brengen we in kaart aan de hand van de resultaten van toetsen en zelfevaluaties. We nemen deel aan audits en visitaties van Eenbes Basisonderwijs en nemen periodiek een kwaliteitsonderzoek af onder kinderen, ouders en collega’s. Meer weten over onze resultaten? Kijk dan hier.

Hit & Grow
Samenwerking met Hit & Grow
Hit & Grow heeft een doorlopende samenwerking met basisschool ’t Otterke. De bovenbouwgroepen (groep 5 t/m groep 8) krijgen weerbaarheidstraining van ervaren trainers waarin de methodiek Boksend Opvoeden wordt toegepast. ’t Otterke heeft deze aanpak verwerven in het schoolprogramma zodat door de jaren heen alle leerlingen deze lessen krijgen. Zo worden de leerlingen voorbereid voor de overstap naar het middelbare onderwijs. De jaarlijks terugkerende training is er opgericht om kinderen weerbaarder en sterker te maken. Deze trainingen worden mede begeleid door jongerenwerkers van de LEV-groep om vroegtijdig te kunnen signaleren of kinderen extra ondersteuning nodig hebben.